Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuru süresi biten ve Haziran 2016 sonuna kadar oluşan kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan veren “yeniden yapılandırma” düzenlemesinin, 2017 Mart ayı sonuna kadar oluşan borçlar için uzatılması yönünde bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Mart 2017 sonuna kadar oluşan vergi ve sigorta dahil her türlü kamu borçlarının “yeniden yapılandırılmasına” imkan veren bir kanun tasarısının hazırlandığını ve TBMM’ye sunulacağını bildirdi. Naci Ağbal, düzenlemenin vergi, sigorta primi ve diğer kamu alacaklarını kapsayacağının altını çizdi.
Peşin ödeme kolaylığını da içerecek
Yaşanan darbe girişimi sonrası oluşan ortam nedeniyle bu düzenlemeyi yapmak istediklerini söyleyen Ağbal, kapsamak istedikleri dönemde sadece vergi açısından 7.2 milyon kişinin yeni borçlu haline geldiğini belirtti. Ağbal, “Sadece vergi için söyleyeyim, vergi gelirlerinde yaklaşık 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiren yeni bir yeniden yapılandırma yapmış oluyoruz. Çünkü 2016 Temmuz’undan 2017 Mart’ına kadar vergi borçlarını vadesinde ödemeyen, yine vergi dairelerine ödenmesi gereken diğer trafik para cezası olur, motorlu taşıtlar vergisi olur, diğer vergilerle baktığımız zaman 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir yapılandırmayı bu suretle yapmış oluyoruz.
Naci Ağbal, büyük oranlı indirim uygulanan “peşin ödeme” imkanının tekrar verilmesini planladıklarını da vurgulayarak, “Peşin ödeme indirimi geçen defa yapmıştık, yeniden yapılandırma bakımından yine aynı o bütün uygulamalar bu dönemde devam edecek. Bir de 2016 Haziran’dan önceki dönemlerden vergi borcu olmayan, prim borcu olmayan ama 2016 Temmuz’undan sonra ilk defa vergi borcu ve prim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacaklar. Böylelikle yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandırmış olacağız.” dedi.
Tasarı hazır
Naci Ağbal, bu konuda bir kanun tasarısı hazırladıklarını belirterek, ivedilikle görüşülmesi için TBMM’ye sunma aşamasında olduklarını belirtti. Ağbal, “En son yapmış olduğumuz Yeniden Yapılandırma Kanunu 2016 Haziran ayına kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsıyordu, halbuki o tarihten sonra Temmuz ayında alçak bir darbe girişimi bu ülke yaşadı. Ekonomide bir miktar tabii yavaşlama oldu ve bu da mükelleflerimizin özellikle 2016’nın ikinci yarısında vergi ve prim ödeme kabiliyetlerini bir miktar aşağıya çekti ve burada da yapmış olduğumuz değerlendirmede ekonomiye bu yolla da destek olmak amacıyla yeniden yapılandırma süresini 2016 Haziran’ından 2017 Mart ayı sonuna çekmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili de sayın Başbakan’ımıza çalışmalarımızı, konuyla ilgili talepleri arz ettik. Kendisinin talimatlarıyla kanun tasarısını arkadaşlarımız hafta sonu hazırladılar, inşallah hızlı bir şekilde onu da Meclise göndereceğiz.” dedi.
Yapılandırmanın önüne geçecek düzenleme de yapılandırma tasarısı ile gelebilir
Naci Ağbal, bunun yanında, yapılandırma ihtiyacının önüne geçecek yasal düzenleme olarak nitelediği, mükellef bazında yapılandırma yetkisi veren düzenlemenin de tamamlandığını belirterek şunları kaydetti:
“Zaman zaman ekonomideki gelişmelere bağlı olarak, zaman zaman da mükelleflerimizin durumlarına bağlı olarak vatandaş borcunu yapılandırmak istiyor, buna ihtiyaç duyuyor. Yani iyi gününde vergi borçlarını düzenli bir şekilde ödeyen mükellefimizin bazen kendi işleri sıkıntıya girebiliyor, bazen de bulunduğu sektörde ekonomik sıkıntılar meydana gelebiliyor. Biz bütün bunları gözeterek yeni bir sistem getireceğiz. Bu sistemde mükellefin bütün karnesini masaya yatıracağız. Gerçekten iyi gününde vergi borçlarını ödemişse sıkıntıya girdiğinde onun elinden tutacak şekilde yeniden yapılandırma kanunlarında öngörülen mekanizmaları kalıcı bir şekilde sisteme dahil edeceğiz” dedi.
Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimi Eylül ayı sonuna kadar uzatılacak
Öteyandan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indiriminin uzatılması kararının tamamlandığını ve Eylül ayı sonuna kadar indirimin devam edeceğini belirtti.
Naci Ağbal, Nisan ayı sonuna kadar devam edecek indirimin maliyetinin (alınmayan verginin) 350 milyon TL olarak hesaplandığını belirtti. Eylül ayı sonuna kadar uzatılması halinde yaklaşık 800 milyon TL’lik bir vergiden vazgeçilmiş olacağını vurgulayan Ağbal, “Ben inanıyorum ki bu mobilya, beyaz eşya ve ve konut sektöründe yapmış olduğumuz bu indirimler ekonomiyi genel anlamda canlandıracak, hem istihdam sağlayacak hem üretimi artıracak hem de piyasada yüzleri güldürecek ve bunun işaretlerini de alıyoruz. Bu bakımdan piyasada son dönemde başlayan canlanma artarak devam ediyor.” dedi.
Naci Ağbal şunları kaydetti:
“Maliye Bakanlığı olarak şimdi kararnameyi hazırlıyoruz. 30 Nisan’da dolan süreyi konut sektöründe KDV indirimini 30 Eylül tarihine kadar yapıyorduk şimdi mobilya ve beyaz eşyada da indirimi 30 Nisan tarihinden 30 Eylül tarihine erteliyoruz. İnşallah hem mobilya sektöründe hem beyaz eşya sektöründe önümüzdeki aylarda da piyasanın canlanması için önemli bir imkan olacak.”
Kaynak : Dünya Gazatesi