Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesinin tüm Türkiye’de devreye alınacağı 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yeni şirket kuruluş işlemleri ve bu şirketlerin değişiklik işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile devreye giren bilişim uygulamaları kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan MERSİS projesi 1 Ocak 2013 tarihinde tüm Türkiye’de uygulamaya geçecek. Ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceği MERSİS ile manuel olarak tutulan ticaret sicil bilgileri merkezi bir veri tabanına taşınacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun ticaret sicili, elektronik arşiv, elektronik defter tutma, elektronik ortamda genel kurula katılma, elektronik posta, elektronik tebligat alanlarında köklü bir değişim öngördüğünü ama bunların içerisinde en fazla önemsediklerinin ticaret sicil işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olduğunu belirtti.
Türkiye’de ticaret sicil kayıtlarının halen manuel tutulduğuna dikkati çeken Yücel, “238 noktada sicil işlemleri yürütülüyor. Dolayısıyla uygulama birliği sağlanmasında sıkıntı çekiliyor. Bu projeyle beraber tüm ticaret sicil işlemleri elektronik tek bir merkezi veri tabanına kavuşturulmuş oluyor” dedi.
Yücel, MERSİS’in, uygulamada olan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve Adres Kayıt Sistemi’ne (AKS) ilave olarak Türkiye’nin dördüncü veri tabanı olarak hizmete gireceğini söyledi.
MERSİS’in önceki adının Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi olduğunu ama bu ismin projenin kapsamını tam olarak karşılamaması sebebiyle Merkezi Sicil Kayıt Sistemi olarak değiştirildiğini belirten Yücel, “Bu projede ticaret sicil kapsamındaki bütün işletmeler tekil, anahtar, benzersiz bir numarayla takip edilecek. Vatandaş İsmail Bey’in TC kimlik numarası olduğu gibi işletmelerin de tekil, benzersiz bir anahtar numarası olacak” diye konuştu.
MERSİS ile neler değişecek?
– 1 Ocak 2013’ten itibaren yeni şirket kuruluş işlemleri ile bu şirketlerin değişiklik işlemleri elektronik ortamda MERSİS üzerinden gerçekleştirilecek.
– Türkiye’deki ticaret sicil müdürlüklerinin eski kayıtlarının 1 Ocak 2013’e kadar uygulamaya dahil edilmesi hedefleniyor.
– Mersin’de bir yılı aşkın bir süredir devam eden pilot uygulama kısa bir süre önce İzmir, Samsun ve Denizli’de de uygulanmaya başladı.
– MERSİS’in yazılımı sayesinde ticaret sicil müdürlüklerinin birbirlerinden farklı uygulamaları arasında birlik sağlanacak.
– Projenin, İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile entegrasyonu bulunuyor.
– Vakıflara ve derneklere de sistem üzerinden birer benzersiz numara verilecek.
– Şirketin ortakları, yetkilileri ve sermaye yapısına ilişkin ticaret sicilinde aleni olarak ulaşılabilen bilgilere MERSİS ile Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar elektronik ortamda anlık erişim sağlayabilecek. Nitelikli bilgilerin kullanımı kamu kurumları açısından mümkün olacak.
– Proje kapsamında oluşturulan ticaret sicil veri tabanının eş değeri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde de kurulacak.
Kaynak:Dünya Gazetesi