Yeni Türk Ticaret Kanunu ne getiriyor?

Yeni Türk Ticaret Kanunu ne getiriyor?

Gökhan Günay 21 Kasım 2011 0 Comments

Kanunlaşmasına rağmen önemli bir kısmı Temmuz 2012’de bir kısmı 2013 yılında yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemeler şirketleri yakından ilgilendiriyor.


Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun şirketler için getirdiği değişiklikler kısaca şöyle:
Ortakların şirketten borç almaları yasaklanıyor
 
Yeni TTK’ya göre ortakların şirkete borçlanmaları yasak. Bu düzenleme ile şirket tüzel kişiliği ile ortakların kasalarının net bir biçimde ayrışması amaçlanmış. Bu düzenlemenin pratikte sıkıntı oluşturacağı açık. Ortaklar şirketlerinin nakit fazlalarını faizlerini ödeseler bile kullanamayacak.
 
Denetim kurulu yerine bağımsız denetim geliyor
 
Anonim şirketlerin denetimi, bağımsız denetim kuruluşlarına, SMMMve YMM’lere bırakıldı. Bağımsız denetçiler ve kuruluşlar ise yeni yürürlüğe giren ve geçen haftaki yazımızın konusu olan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından belirlenecek.
Denetlemenin konusu, yıl sonu finansal tabloları ile yıllık raporların ve envanter de dahil olmak üzere, tüm muhasebenin denetimi.
 
Yeni TTK’nın getirdiği önemli yeniliklerden biri tek ortaklı şirketlerin kurulmasının mümkün olması. Bilindiği gibi anonim şirketlerin en az beş, limited şirketlerin iki ortakla kurulması gerekiyor.
 
Devredilemez görev ve yetkiler
 
Yeni TTK göre yönetim kuruluna murahhaslar ve genel kurulda devredilmeyecek görev ve yetkiler belirlenmiş.
 
Yönetim kurulu üyeleri tedbirli olmak zorunda
 
Yeni TTK’da yönetim kurulunun özen borcuna ilişkin “tedbirli yönetici” ölçüsü getirilmiş. Bu düzenleme ile şirket yöneticilerinin basiretli işadamı ölçüsünden vazgeçilmiş. Yönetim kurulu üyesinin ekonomideki bütün krizlerden, pazar şartlarındaki değişikliklerden ve belirsizliklerden doğan riskleri önceden teşhis etmesi ve gerekli önlemleri alması gerekecek.
 
Grup şirket kavramı geliyor
 
Yeni TTK ile şirketler topluluğu ve konsolidasyon ifadeleri ilk kez ticaret hukukumuza girmekte. Ana ve diğer ortaklıklar arasındaki ilişkiler, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve menfaat dengesi temelinde kurallara bağlanmış.
 
Yönetim kurulunda değişiklikler
 
Yönetim kurulunun tek kişiden oluşmasına imkân sağlanmış. Ayrıca üyelerin pay sahibi olmaları zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yüksek öğrenim görmüş olması zorunlu.
 
Genel kurul ve yönetim kurulu toplantısı elektronik ortamda yapılabilecek
 
Yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları elektronik ortamda, yapılabilecek. Yönetim kurulu üyeleriyle pay sahipleri online oy kullanabilecek.
 
İnternet sitesi zorunluluğu
 
Sermaye şirketlerine internet sitesi kurma zorunluluğu gelecek. Gerekli tüm ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporları başta olmak üzere tüm raporlar bu sitede kamuya açık olacak.
 
Birleşme, bölünme, tür değiştirmede değişimler
 
Şirketlerin birleşmeleri, bölünmeleri ve tür değiştirmeleri yeniden düzenlendi. Getirilen yeni hükümlerde ilave olarak kısaca, alacaklılar ve diğer hak ve menfaat sahipleri de korunmuş. Çalışanların devralan şirkete geçişleri, hakları ve sorumlulukları da ayrıntılı hükümlere bağlanmış.

 

Kaynak: Bugün gazetesi/İsmail Kökbulut

 

Leave a comment